Kako dodati potvrdu u dva koraka (two-factor authentication) u WordPress?

 

Što je Google Autentifikator?

Google Autentifikator koristi TOTP sigurnosne tokene od RFC6238 u Googleovim mobilnim aplikacijama, koji se ponekad nazivaju “potvrda u dva koraka”. Autentifikator nudi jednokratnu lozinku od šest znamenki koju korisnik mora upisati uz svoje korisničko ime i lozinku kako bi se prijavio na Googleove usluge ili druge stranice. Autentifikator također može generirati kodove za aplikacije trećih osoba, poput password managera ili usluga hostinga datoteka. Neke verzije softwarea su otvorenog koda.

Zašto ga koristiti?

WordPress može biti hakiran. To je nesretan događaj, ali događa se. Najkorištenija metoda koju hakeri koriste je brute-force napad na ekranu za prijavu u WordPress (isprobavanje svih mogućih kombinacija korisničkog imena i lozinke). Što više sigurnosnih slojeva dodate toj stranici, to bolje. Tu Google Autentifikator može pomoći.

Koristeći ga možete odvratiti i obeshrabriti hakere koji će morati pogoditi vaše korisničko ime, lozinku i 6-znamenkasti kod koji se mijenja svake minute!

To ne znači da će vaša WordPress stranica postati neprobojna nakon instalacije ove usluge budući da se dosta hackova događa u bazi podataka, ali trebalo bi znatno pomoći.


INSTALACIJA:

KORAK 1: Instalacija je identična kao i bilo koja instalacija dodataka za WordPress. Jednostavno se prijavite i u izborniku odaberite Dodaci (Plugins) > Dodaj novi (Add New) te potražite dodatak “Google Authenticator”

KORAK 2: Aktivacija i podešavanje

Nakon što je dodatak aktiviran, potrebno je povezati vaš Google Autentifikator uređaj s vašom WordPress stranicom. To možete učiniti na stranici vašeg profila odabirom izbornika Korisnici (Users) > Vaš profil (Your Profile).

Tamo ćete vidjeti tipku za prikaz QR koda zajedno sa vašim “Tajnim ključem”.

KORAK 3: Nakon toga potrebno je preuzeti i instalirati aplikaciju na vaš smartphone uređaj / tablet, koja je dostupna na sljedećim poveznicama:

Authy ili Google Autentifikator ili neku drugu TOTP kompatibilnu aplikaciju. 

Kada prvi puta pokrenete Authy ili Google Autentifikator aplikaciju, ona će vas provesti kroz čitav proces dodavanja stranica pomoću skeniranja QR koda.

Nakon što je stranica dodana, morat ćete koristiti 6-znamenkasti kod na tom uređaju svaki put kada se želite prijaviti.


Što ako izgubim svoj mobilni uređaj?

Najjednostavniji način za onemogućavanje potvrde u dva koraka je da izbrišete dodatak putem FTP-a ili u cPanelu. Potražite wp-content/plugins mapu i izbrišite google-authenticator mapu. Time ćete u potpunosti onemogućiti dodatak i nećete morati brinuti o dobavljanju 6-znamenkastog koda prilikom sljedeće prijave.

Nije ni potrebno dodatno napominjati da sigurnost vaše web stranice u prvoj mjeri ovisi o snazi vaše lozinke za prijavu u administraciju stranice te hosting računa, tako da se morate pobrinuti da imate izuzetno snažnu lozinku i po mogućnosti aktiviranu prijavu u dva koraka (2FA). Preporuka je da ju lozinku generirate pomoću http://strongpasswordgenerator.com i čuvate je na sigurnom mjestu.

Kako kreirati novog korisnika Joomle?

 

1. Prijavite se u phpMyAdmin (cPanel -> phpMyAdmin)

2. Otvorite mysql bazu Joomla stranice i na vrhu kliknite na “SQL”

3. Prekopirajte sljedeći SQL kod u polje i izvršite upit:

INSERT INTO `jos_users` (`id`, `name`, `username`, `email`, `password`, `usertype`, `block`, `sendEmail`, `registerDate`, `lastvisitDate`, `activation`, `params`) VALUES ('62','Super User','user','mail@mojadomena.hr','5f4dcc3b5aa765d61d8327deb882cf99','Super Administrator','0','1','2012-08-06 00:00:00','2012-08-06 00:00:00','','{}');

4. Za Joomlu 1.7 i 2.5 pokrenite još i ovaj SQL upit:

INSERT INTO `jos_user_usergroup_map` (`user_id` ,`group_id`) VALUES ('62','8');

5. Sada se pokušajte prijaviti u administraciju stranice koristeći korisničko ime: user i lozinku: password

Kako promijeniti lozinku phpBB korisnika?

 

Promjena lozinke phpBB administratora moguća je preko phpMyAdmina direktno u MySQL bazi.

Prijavite se u cPanel hosting računa, zatim kliknite na opciju phpMyAdmin, nakon što se otvori administracija MySQL baze,

1) odaberite phpBB bazu podataka

2) otvorite tabelu phpbb_users

3) na vrhu stranice kliknite na Browse tako da vam se prikaže kompletan popis svih korisnika foruma

4) pronađite korisnika kojem treba promijeniti lozinku i kliknite na link Edit

5) u retku polja user_password kliknite na padajući meni Function i odaberite MD5

6) u polju do MD5 zamijenite upisani tekst sa novom lozinkom

7) Kliknite na GO na dnu stranice

 

Nakon promjene lozinke otvorite forum i prijavite se upisivanjem username-ai nove lozinke.

 

Joomla – You do not have access to the administrator section of this site

 

Ukoliko vam se počne javljati ova poruka iako upisujete 100% točne login podatke SuperAdministrator računa, vrlo vjerojatno da su podešene pogrešne ovlasti na SuperAdministrator grupi.
Provjerite sljedeća rješenja, potrebno je malo predznanja u radu sa phpMyAdmin aplikacijom i mysql bazama.

 • otvorite tabelu jos_user
  – provjerite da je račun sa kojim se prijavljujete SuperAdministrator, tabela jos_user, u koloni gid mora biti broj 25 (Super Administrator)
 • otvorite tabelu jos_core_acl_aro:
  – provjerite da je vaš jos_user.id dodijeljen zapisu jos_core_acl_aro.id
  – ako zapis ne postoji, kreirajte ga
 • otvorite tabelu jos_core_acl_groups_aro_map:
  – provjerite da je jos_core_acl_groups_aro_map.aro_id = jos_core_acl_aro.id
  – trebao bi postojati samo jedan zapis za svaku .id vrijednost, ako ih je više sve duplikate obrišite
  – provjerite da je group_id=25 kod vašeg SuperAdministrator računa
  – ako zapis ne postoji, kreirajte ga

Pokušajte se sada prijaviti u administraciju Joomle, sretno!

Optimizacija Joomle

 

Joomla je popularan, jako prilagodljiv i proširiv CMS. Ovdje ćemo navesti nekoliko smjernica kako možete optimizirati vašu Joomla instalaciju i smanjiti potrošnju dijeljenih serverskih resursa.

 • Aktivirajte cache

  Ovo je možda najvažnije. Zauzeće dijeljenih resursa značajno se može smanjiti korištenjem cache opcije. Preporučamo da je cache konstantno uključen.
 • Promijenite templatu

  Neke template izgledaju lijepo dizajnirane, no mogu koristiti i preko 70 slika kod svakog zahtjeva i svaka slika otvara novu HTTP konekciju prema serveru. Kada puno ljudi posjećuje vašu stranicu, stranica će početi trošiti veću količinu CPU resursa dovodeći do preopterećenja servera. Preporučeno je koristiti neki čisti i lagani dizajn umjesto dizajna punog slika.
 • Isključivanje GZip kompresije

  Procesor servera kod svakog učitavanja stranice mora raditi puno više posla i kompresirati svaki element stranice prije nego što se učita u browseru posjetitelja. Ako imate uključenu kompresiju stranice, dodatni CPU resursi se koriste kod svakog otvaranja stranice.
 • Budite oprezni kod instalacije komponenti

  Dosta komponenti su teški potrošači CPU i memorijskih resursa i prouzrokovat će to da vaša stranica troši veću količinu cpu/mem resursa nego što bi trebalo. Provjerite da koristite samo minimalnu količinu komponenti koje su potrebne za normalan rad stranice.
 • Nemojte koristiti komponente za statistiku

  Dotične komponente koriste veliki broj SQL upita i konstantno ažuriraju i prikazuju statistiku stranice. Umjesto tih teških i zahtjevnih komponenti preporučamo da za praćenje posjetitelja stranice koristite Awstats (unutar cPanel-a) ili Google Analytics.
 • Optimizirajte forum

  Ako koristite premosnicu ili ekstenziju za forum kao što je FireBoard ili slično, provjerite da je uključena obavezna registracija posjetitelja prije nego što mogu pretraživati i sudjelovati u raspravama. Također obavezno koristite captcha zaštitu kod registracije novih članova foruma ili Joomla stranice.

 

Ovih nekoliko koraka ne garantira da će se zauzeće resursa smanjiti dovoljno da će biti unutar normale, no značajno će pomoći u smanjenju korištenja CPU resursa.

 

POVEŽITE SE S NAMA PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA

KORISNIČKE STRANICE

Email adresa:

Lozinka:

KLIJENTI O NAMA

 • Zadovoljstvo je raditi sa S4W jer sve eventualne probleme rješavaju u kratkom roku. Podrška je zaista fenomenalna!

 • Iznimno smo zadovoljni uslugom, pouzdanošću i brzinom odgovora od strane korisničke podrške. Svakako preporučujemo!

 • Dominik PintarićDOPI DIZAJN j.d.o.o.

  Više od 5 godina surađujemo sa Studio4web-om i pokazali su se kao vodeća hosting tvrtka u Hrvatskoj. Inovativnost, znanje, iskustvo i stručnost su glavne prednosti ove tvrtke. SAMO NAPRIJED!

 • Darko HlušičkaHD televizija

  Mnogi danas nose atraktivna imena svojih kompanija i hvale se da su profesionalci, no ja znam samo za jednog pravog: Studio4web. Hosting koji sam slučajno primijetio na jednoj stranici prije mnogo godina nisam niti jednom do sada pomislio promijeniti već sasvim suprotno - otvaram nove domene i hosting račune za sebe i klijente isključivo ovdje i niti na kraj pameti mi nije promijeniti ovako dobar hosting.

 • Bernardo KlarićUdruga TOPNET Topusko

  Nemam primjedbi, a sviđa mi se ažurnost u odgovorima na probleme ili nedoumice.

 • Domagoj FrancDomagoj Franc

  Koristio sam puno domaćih i stranih hostinga ali Studio4web je moj omiljeni izbor

 • Dražen PaunPAUN d.o.o.

  Definitivno najbolja usluga što se tiče web hostinga, registracija domena, brzih i korisnih odgovora na upite i zahtjeve. Toplo preporučam svima.

 • Jovica NikšićUdruga e-vinarstvo

  Zadovoljni smo brzinom odgovora na upite i suradnjom kroz ove 4g.

 • Vladan PavkovićUdruga Sjedi 5

  Zahvaljujem na visokom angažmanu koji se vidi u odnosu prema nama i našim potrebama. Potpuno smo mirni i zadovoljni kod vas. Sjedi5.hr

 • Davor NujicTRIVIUS d.o.o.

  Najbolji web hosting koji se može pronaći u regiji. Osobno sam ga preporučio svim svojim kolegama i poslovnim partnerima koji me pitaju gdje smjestiti svoju web stranicu. Brzinu supporta koju pružaju kolege iz Studia4Web može biti uzor svim drugim hosting providerima iz cijeloga svijeta, jednom riječju FASCINANTNO ;) Topla preporuka svima koji traže brz, kvalitetan, pouzdan i cijenovno JEFTIN webhosting!!!

 • Davor ĐurinićDavor Đurinić

  Prezadovoljan sa uslugom. Nemam zamjerke. Samo tako nastavite. LP

 • Desiree AgićDesiree Agić

  Imam odlično iskustvo s obzirom da je odlična podrška. Uvijek sam dobila brz odgovor kad sam imala pitanje ili problem. Ostanite takvi pa ću i dalje uvijek rado preporučivati Vaše usluge. Najbolje je što onda putem affiliate programa dobijem proviziju!

 • Sve što sam tražio sam i dobio. Bez ikakvih problema ili predugačkih čekanja. Korisnička podrška na visokoj razini. Reagira brzo i pruža informacije koje korisnik i očekuje dobiti.

 • Ivo KljajićKim - obrt

  Već nekoliko godina sam korisnik i zaista sam prezadovoljan. Korisnička podrška izuzetno brzo i korektno obavlja svoj posao i čitajući ostale komentare složio bih se s jednim korisnikom u mišljenju: "Zaista jedna poštena i odgovorna tvrtka u ovoj banani od države".

 • Ivona MačekIvona Maček

  Profesionalnost, brzina kod odgovora na upit i sve najbolje

 • Antonio VukorepaKontrol biro d.o.o.

  Vrlo sam zadovoljan kompletnom uslugom, pogotovo kvalitetnom korisničkom podrškom.Na sve moje upite odgovorili ste u roku pola sata i riješili sva pitanja i probleme.

 • Pa mislim da se nemate u čemu još poboljšati, svoje ste usluge dotjerali do savršenstva. Nikad nisam vidjela da u Hrvatskoj itko radi kao Vi!!!! Kad bi svi u Hrvatskoj radili kao Studio4web, mogli bi biti mala Švicarska!!! Svaka čast!!!

 • Alida MezićKlaracomm d.o.o.

  Jako sam zadovoljna sa uvijek brzim i konkretnim odgovorima, uvijek 100 postotnim rješenjem problema. Vrlo ugodna suradnja, preporučam svakome tko želi/treba sigurno parkirane stranice.

 • Jurica Kukovec

  Odlično! Bolji, pristupačniji, pregledniji, hosting i podršku nisam vidio... Samo tako dalje, imate moju punu podršku.

 • Ažurnost na nivou, podrška odlična. Jedna od boljih hosting usluga u Hrvatskoj. Profesionalnost na nivou, pristupačnost odlična, samo naprijed.

 • Sva pohvala na iznimno brzim reakcijama na upite, profesionalizmu, pouzdanosti i odnosu prema korisniku. Premašili ste naša očekivanja. Bravo!

 • Što reći, već godinama sam na Studio4web i moja iskustva su toliko pozitivna da bi svima na svijetu savjetovao S4W. Nikada nikakve greškice, ako se dogodi problem s moje strane stvar se riješi u 2-3 sata, što niti najveće svjetske hosting kompanije nisu u stanju napraviti. Ekipa iz S4W hvala Vam što zbog vas nema straha i brige oko svoji web stranice! Ostanite takvi i dalje!

 • Emil MustaćEmil Mustać

  Nikakvih zamjerki. Sve se jednostavno i lako odradi preko korisnickog sucelja.

 • Marino BobetićMarino Bobetić

  U višegodišnjem korištenju usluga Studio4web-a nikad se nisam osjećao uskraćen. Cijene su pristojne i pristupačne, služba za korisnike ljubazna i susretljiva. Nemojte se pokvariti i ostat ćemo skupa još dugo vremena ;)

 • Ivan MišićIvan Mišić

  Do sada najbolji hosting (ništa ne brane niti ograničavaju, svaki upit je riješen gotovo isti dan na zadovoljstvo mene kao korisnika). Preporučam svakome tko želi kvalitetan, ali povoljan hosting :)

 • Antonio BaškovićToni Informatika LTD

  Brza, pouzdana i kvalitetna tehnička podrška. Brza aktivacija svih usluga, same pohvale!

 • Marinko Stanićwww.stanich.net

  Najpovoljnije cijene za stabilnu uslugu.Tehnička podrška brza i efikasna.Preporuke svima!

 • Davor PukljakFrontispis d.o.o.

  Izuzetno sam zadovoljan suradnjom. Svi korisnički upiti rješavaju se brzo i pouzdano.

 • Marijan PericaImo-Consalt Rijeka

  Već godinama koristim usluge Studio4web-a. Zasigurno najbolja korisnička podrška koja se može dobiti kod nas. Preporučujem svima, sve pohvale... Miron svaka čast ... moje poštovanje !!!

 • Tomislav Ermanwww.zminj24.com

  Uptime odličan! Korisnička podrška brza,uljudna,profesionalna i ekspertna! Za svaku pohvalu!

 • Ena BičanićEna Bičanić

  Odlična, pouzdana, povoljna usluga i solidna podrška. Sve pohvale.

 • Siniša BralićstroGo ITT d.o.o.

  Više no zadovoljavajuća razina podrške sastoji se od brzine, kvalitete i potpunosti odgovora na sva do sada postavljena pitanja.

 • Marin Begićwww.popularpin.com

  Definitivno najkvalitetniji i najjeftiniji hosting na hrvatskom tržištu. Odličan support i puno dodatnih opcija (35% affiliate, reward points, plaćanje Paypalom). Samo nastavite, svaka čast!

 • O suradnji sa Studio4web koja već traje 5 godina mogu samo reći sve najbolje izuzetna susretljivost brzina i profesionalnost, u svakom slučaju topla preporuka.

 • Ivica BrajkovićArke orbis j.d.o.o

  Odlični, brzi i pouzdani!

 • Ivan SušanjIvan Sušanj

  Izvrsna usluga i odlična korisnička služba.

 • Hi, I love the Reward Points addon. Thanks for your great support and addons!

 • Danijel Vranešićwww.jedanklik.com

  U kratko, vrlo sam zadovoljan s uslugom. Korisnička podrška je odlična i od velike pomoći. Cijene su i više nego prihvatljive. Vrhunska kvaliteta i niska cijena, vrlo sam zadovoljan!

 • Marko Glavićwww.mag.com.hr

  Već 6 godina, 24sata online, uz Studio4web. Ocjena, izvrstan(5)

 • Gligo TomanovićGligo Tomanović

  Dugogodišnji sam korisnik usluga Studio4web-a i prilično sam zadovoljan. Radujem se nastavku uspješne saradnje.

 • Hrvoje BušićMale stvari d.o.o.

  Fantastična, brza i kvalitetna usluga bez čekanja. Izuzetno ljubazan odnos i visoka razina ophođenja ne samo prilikom kupnje već i prilikom rješavanja problema. Čisto zadovoljstvo!

 • Saša PantelićTURBO IT j.d.o.o.

  Najbolje hosting usluge sa povoljnom cijenom na ovim područjima. Podrška je izuzetna i ako tako ostane surađivat ćemo još dugo. Kao i prošle godine predlažem ih za Super brand.

 • Znate onaj osjećaj kada obučete jaknu, hlače ili nešto treće sto niste dugo nosili, gurnete ruku u džep, a kad ono, u džepu 100 kn? Jednak osjećaj se javlja pri poslovanju sa Studio4web-om. Od brzine odgovaranja na upite, ljubaznosti, stručnosti, cijena, širine ponude, dostupnosti servera, brzine servera, .... kod ove hosting tvrtke nema loše strane i veselim se dugogodišnjem poslovanju s njima.

 • Marijan RelkovićPlanet Računala

  Iznimno profesionalna i kvalitetna usluga. Vrlo brzo riješavanje problema. Daleko najozbiljniji i najpouzdaniji.

 • Dean Hudoletnjakwww.boss-game.com

  Jednostavno najbolji hosting, podrška za 5. Moja preporuka svima !

 • Branko Bralićwww.fotohr.com

  Jako sam zadovoljan otkada sam počeo koristiti vaše usluge. Jednostavno nemam nikakvih primjedbi. Sve se radi do kraja profesionalno i odgovorno.

 • Luiza Gortanwww.marcana.info

  Sve što mi treba tu je. Podrška brza i efikasna (što mi je najbitnije). Omjer cijene i kvalitete savršen.

 • CloudLinux

 • cPanel

 • WHM

 • Roundcube

 • MySQL

 • PHP

 • phpMyAdmin

 • Apache

 • Nginx

 • Softaculous

Na sve cijene u EUR primjenjuje se fiksni tečaj 7.5345

© Copyright 2006-2022 Studio4web. Sva prava zadržana.