Instalacija PHP v5.3 na svim shared serverima

 

PHP v5.2 je dosegnuo svoj “kraj života” i više nije podržan od strane PHP projekta. To znači da se više ne izdaju sigurnosna ažuriranja i da bi zadržali servere i web stranice sigurne, potrebna je nadogradnja na PHP v5.3. Nadogradnja na svim našim shared serverima planirana je za drugi kvartal 2012, završno sa  30.06.2012. Svim klijentima poslat ćemo obavijest o nadogradnji PHP-a putem e-maila najkasnije nekoliko tjedana prije same nadogradnje. Što za vlasnike web stranica znači nadogradnja PHP-a na verziju 5.3? Dobra vijest je da je mnogo popularnog PHP softvera već kompatibilno sa PHP v5.3., a za stranice koje koriste vlastite PHP skripte (ili nemaju kompatibilnu verziju)  postoje vrlo jednostavna rješenja koja se mogu primijeniti. Kreirali smo listu kompatibilnog softvera, provjerite je.

Što je promijenjeno u PHP v5.3?

Službeno izvješće možete pronaći ovdje: php.net/releases/5_3_0.php i uputa za migraciju sa PHP v5.2 ovdje: php.net/migration53. Najviše problema prouzročiti će “zastarjele” funkcije, tj. funkcije koje su označene za brisanje u kasnijim verzijama PHP-a, što će rezultirati PHP greškama i upozorenjima. Najčešće će probleme stvarati funkcije iz obitelji ereg() funkcija. Molimo provjerite kompletan popis ovdje. Drugi najčešći problem će biti kod softvera koji još uvijek koristi register_globals i register_long_arrays. register_globals je veliki sigurnosni propust i takav softver svakako treba nadograditi. Za više detalja provjerite ovdje.

Što znači “zastarjele” fukcije?

“U svijetu softverskog razvoja, “zastarjelo” se odnosi na funkcije ili elemente koji su u tijeku zamjene sa novijim funkcijama. Zastarjele funkcije mogu raditi u trenutnoj verziji programa ili programskog jezika, no neće više raditi u budućim nadogradnjama. Zbog toga se softver developerima preporuča da zastarjele funkcije zamijene drugim opcijama.”

Obavijesti o zastarjelim funkcijama

Obavijestima o zastarjelim funkcijama upravlja se preko E_DEPRECATED (dio od E_ALL) umjesto preko E_STRICT razine grešaka. To znači da ako koristite E_ALL (standardno na svim serverima), vidjet ćete obavijest o zastarjelim funkcijama u error_log datotekama. Ako koristite softver koji vraća E_ALL greške na ekranu (preporučeno samo za softver u razvoju budući da mogu sadržavati osjetljive informacije), tada možete vidjeti i obavijesti o zastarjelim funkcijama. Preporučamo da nadogradite softver na noviju verziju, a kao najbrže rješenje je da isključite prikaz grešaka naredbom “error_reporting(0);”. Detalje oko postavki error_reporting opcije molimo provjerite na php.net/manual/en/errorfunc.configuration.php#ini.error-reporting.

register_globals

register_globals je isključen od strane PHP projekta i zastario je sa PHP v5.3. Radi se o sigurnosnom propustu i svim vlasnicima web stranica strogo je preporučeno da koriste samo softver koji je kompatibilan sa isključenom opcijom register_globals. Detalje oko problema sigurnosti sa register_globals opcijom provjerite na php.net/manual/en/security.globals.php Nakon što nadogradimo PHP na v5.3 na svim serverima će u php.ini postavkama biti podešeno register_globals (i register_long_arrays) na OFF, no i dalje nas možete kontaktirati i tražiti postavljanje vlastite php.ini datoteke sa uključenom opcijom register_globals. Međutim ovo je samo kratkoročno rješenje i smanjit  će sigurnost vaših web stranica.

Zastarjele INI direktive

U nastavku je popis zastarjelih INI direktiva. Korištenjem bilo koje od ovih INI direktiva prouzročiti će E_DEPRECATED grešku kod izvršavanja php skripte.
 • define_syslog_variables
 • register_globals
 • register_long_arrays
 • safe_mode
 • magic_quotes_gpc
 • magic_quotes_runtime
 • magic_quotes_sybase
 • Komentari koji počinju znakom ljestva “#”

Zastarjele funkcije

Najjednostavniji način provjere da li vaša stranica koristi neku od ovih zastarjelih funkcija je da pokrenete pretraživanje svih datoteka sa nekim text editorom kao što je NotePad++. To će vam omogućiti pretragu svih PHP datoteka za specifičnim riječima. Za provjeru promjena na stranicama prije same nadogradnje servera na PHP v5.3, preporučamo da na lokalnom računalu instalirate XAMPP sa tom verzijom PHP-a i provjerite rad stranice. Za vlasnike stranica sa ograničenim znanjem PHP-a, preporučamo angažiranje nekog PHP developera koji će provjeriti stranicu i ispraviti eventualne nekompatibilnosti sa novom verzijom PHP-a. Velik broj PHP developera spremnih za rad može se pronaći na oDesk.

Nekoliko popularnih softvera kompatibilnih sa PHP v5.3

 • Zen Cart je kompatibilan sa PHP v5.3 od verzije 1.3.9.a. Budući da starije verzije imaju ozbiljne sigurnosne propuste, sve stranice koje koriste stariji Zen Cart trebalo bi nadograditi na verziju 1.3.9 što je prije moguće. Posljednja verzija Zen Cart-a trenutno je 1.5.0 i može se preuzeti na www.zen-cart.com ili automatskom instalacijom preko cPanel Softaculous paketa koji je dostupan na svakom našem serveru.
 • Magento je kompatibilan sa PHP v5.3 od verzije 1.4.0. Starije verzije 1.3.x nisu kompatibilne pa je potrebna nadogradnja na  verziju 1.4. ili novije
 • PrestaShop je potpuno kompatibilan sa PHP v5.3 od verzije 1.3, izdane 25.05.2010. Za posljednju dostupnu verziju PrestaShop-a provjerite na: www.prestashop.com/en/downloads/ ili automatskom instalacijom preko cPanel Softaculous paketa koji je dostupan na svakom našem serveru.
 • WordPress nema točne informacije od koje verzije je kompatibilan sa PHP v5.3, no svakako bi trebali redovno raditi ažuriranje. Verzije od 3.0 na više svakako će raditi sa PHP v5.3. Automatska instalacija i nadogradnja dostupna je preko cPanel Softaculous paketa koji je instaliran na svakom našem serveru.
 • Joomla! je potpuno kompatibilan sa PHP v5.3 od verzije 1.5.15 . Nadogradnja na verziju 2.5 je svakako preporučena budući da se verzija 1.5 više ne nadopunjuje sa sigurnosnim zakrpama i nema službenu podršku Joomla developera. Automatska instalacija i nadogradnja dostupna je preko cPanel Softaculous paketa koji je instaliran na svakom našem serveru.
 • Drupal molimo provjerite zahtjeve na http://drupal.org/requirements. Drupal v5.x NIJE kompatibilan. Za Drupal v6.x kažu da je PHP v5.3 podržan od strane same skripte od verzije 6.14, no neki od dodatnih modula nisu kompatibilni sa PHP v5.3 i neke od konfiguracija i dalje mogu prikazivati PHP upozorenja. Drupal v7.x je potpuno kompatibilan.
 • Ostali web softver – u ovom članku spomenute su samo najčešće korištene web skripte, no to ne znači da druge skripte koje koristite na svojim web stranicama nisu već kompatibilne. Prvi korak bi bio da provjerite dokumentaciju instaliranog softvera, provjerite na službenoj stranici ili ako projekt ima forumu pitajte zajednicu korisnika tog softvera da li je vaša verzija kompatibilna sa PHP v5.3.
 • Ako koristite vlastito napisanu stranicu/skriptu, prvo pokušajte kontaktirati tvrtku koja vam je izradila stranicu. Ako to više nije moguće, tada razmislite o unajmljivanju PHP developera koji će vam provjeriti stranicu i nadograditi je da podržava PHP v5.3.
 • ionCube kodirani softver bi trebao raditi bez ikakvih izmjena, no ako niste sigurni kontaktirajte dobavljača softvera.
 

Tagovi:, , , ,

POVEŽITE SE S NAMA PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA

KORISNIČKE STRANICE

Email adresa:

Lozinka:

KLIJENTI O NAMA

 • Ivica BrajkovićArke orbis j.d.o.o

  Odlični, brzi i pouzdani!

 • Luiza Gortanwww.marcana.info

  Sve što mi treba tu je. Podrška brza i efikasna (što mi je najbitnije). Omjer cijene i kvalitete savršen.

 • Branko Bralićwww.fotohr.com

  Jako sam zadovoljan otkada sam počeo koristiti vaše usluge. Jednostavno nemam nikakvih primjedbi. Sve se radi do kraja profesionalno i odgovorno.

 • Ivan MišićIvan Mišić

  Do sada najbolji hosting (ništa ne brane niti ograničavaju, svaki upit je riješen gotovo isti dan na zadovoljstvo mene kao korisnika). Preporučam svakome tko želi kvalitetan, ali povoljan hosting :)

 • Zadovoljstvo je raditi sa S4W jer sve eventualne probleme rješavaju u kratkom roku. Podrška je zaista fenomenalna!

 • Davor NujicTRIVIUS d.o.o.

  Najbolji web hosting koji se može pronaći u regiji. Osobno sam ga preporučio svim svojim kolegama i poslovnim partnerima koji me pitaju gdje smjestiti svoju web stranicu. Brzinu supporta koju pružaju kolege iz Studia4Web može biti uzor svim drugim hosting providerima iz cijeloga svijeta, jednom riječju FASCINANTNO ;) Topla preporuka svima koji traže brz, kvalitetan, pouzdan i cijenovno JEFTIN webhosting!!!

 • Ivan SušanjIvan Sušanj

  Izvrsna usluga i odlična korisnička služba.

 • Marino BobetićMarino Bobetić

  U višegodišnjem korištenju usluga Studio4web-a nikad se nisam osjećao uskraćen. Cijene su pristojne i pristupačne, služba za korisnike ljubazna i susretljiva. Nemojte se pokvariti i ostat ćemo skupa još dugo vremena ;)

 • Ena BičanićEna Bičanić

  Odlična, pouzdana, povoljna usluga i solidna podrška. Sve pohvale.

 • Dražen PaunPAUN d.o.o.

  Definitivno najbolja usluga što se tiče web hostinga, registracija domena, brzih i korisnih odgovora na upite i zahtjeve. Toplo preporučam svima.

 • Ažurnost na nivou, podrška odlična. Jedna od boljih hosting usluga u Hrvatskoj. Profesionalnost na nivou, pristupačnost odlična, samo naprijed.

 • O suradnji sa Studio4web koja već traje 5 godina mogu samo reći sve najbolje izuzetna susretljivost brzina i profesionalnost, u svakom slučaju topla preporuka.

 • Emil MustaćEmil Mustać

  Nikakvih zamjerki. Sve se jednostavno i lako odradi preko korisnickog sucelja.

 • Ivo KljajićKim - obrt

  Već nekoliko godina sam korisnik i zaista sam prezadovoljan. Korisnička podrška izuzetno brzo i korektno obavlja svoj posao i čitajući ostale komentare složio bih se s jednim korisnikom u mišljenju: "Zaista jedna poštena i odgovorna tvrtka u ovoj banani od države".

 • Marijan RelkovićPlanet Računala

  Iznimno profesionalna i kvalitetna usluga. Vrlo brzo riješavanje problema. Daleko najozbiljniji i najpouzdaniji.

 • Antonio BaškovićToni Informatika LTD

  Brza, pouzdana i kvalitetna tehnička podrška. Brza aktivacija svih usluga, same pohvale!

 • Sve što sam tražio sam i dobio. Bez ikakvih problema ili predugačkih čekanja. Korisnička podrška na visokoj razini. Reagira brzo i pruža informacije koje korisnik i očekuje dobiti.

 • Darko HlušičkaHD televizija

  Mnogi danas nose atraktivna imena svojih kompanija i hvale se da su profesionalci, no ja znam samo za jednog pravog: Studio4web. Hosting koji sam slučajno primijetio na jednoj stranici prije mnogo godina nisam niti jednom do sada pomislio promijeniti već sasvim suprotno - otvaram nove domene i hosting račune za sebe i klijente isključivo ovdje i niti na kraj pameti mi nije promijeniti ovako dobar hosting.

 • Što reći, već godinama sam na Studio4web i moja iskustva su toliko pozitivna da bi svima na svijetu savjetovao S4W. Nikada nikakve greškice, ako se dogodi problem s moje strane stvar se riješi u 2-3 sata, što niti najveće svjetske hosting kompanije nisu u stanju napraviti. Ekipa iz S4W hvala Vam što zbog vas nema straha i brige oko svoji web stranice! Ostanite takvi i dalje!

 • Antonio VukorepaKontrol biro d.o.o.

  Vrlo sam zadovoljan kompletnom uslugom, pogotovo kvalitetnom korisničkom podrškom.Na sve moje upite odgovorili ste u roku pola sata i riješili sva pitanja i probleme.

 • Davor PukljakFrontispis d.o.o.

  Izuzetno sam zadovoljan suradnjom. Svi korisnički upiti rješavaju se brzo i pouzdano.

 • Dominik PintarićDOPI DIZAJN j.d.o.o.

  Više od 5 godina surađujemo sa Studio4web-om i pokazali su se kao vodeća hosting tvrtka u Hrvatskoj. Inovativnost, znanje, iskustvo i stručnost su glavne prednosti ove tvrtke. SAMO NAPRIJED!

 • Marinko Stanićwww.stanich.net

  Najpovoljnije cijene za stabilnu uslugu.Tehnička podrška brza i efikasna.Preporuke svima!

 • Domagoj FrancDomagoj Franc

  Koristio sam puno domaćih i stranih hostinga ali Studio4web je moj omiljeni izbor

 • Hi, I love the Reward Points addon. Thanks for your great support and addons!

 • Jovica NikšićUdruga e-vinarstvo

  Zadovoljni smo brzinom odgovora na upite i suradnjom kroz ove 4g.

 • Desiree AgićDesiree Agić

  Imam odlično iskustvo s obzirom da je odlična podrška. Uvijek sam dobila brz odgovor kad sam imala pitanje ili problem. Ostanite takvi pa ću i dalje uvijek rado preporučivati Vaše usluge. Najbolje je što onda putem affiliate programa dobijem proviziju!

 • Gligo TomanovićGligo Tomanović

  Dugogodišnji sam korisnik usluga Studio4web-a i prilično sam zadovoljan. Radujem se nastavku uspješne saradnje.

 • Tomislav Ermanwww.zminj24.com

  Uptime odličan! Korisnička podrška brza,uljudna,profesionalna i ekspertna! Za svaku pohvalu!

 • Saša PantelićTURBO IT j.d.o.o.

  Najbolje hosting usluge sa povoljnom cijenom na ovim područjima. Podrška je izuzetna i ako tako ostane surađivat ćemo još dugo. Kao i prošle godine predlažem ih za Super brand.

 • Pa mislim da se nemate u čemu još poboljšati, svoje ste usluge dotjerali do savršenstva. Nikad nisam vidjela da u Hrvatskoj itko radi kao Vi!!!! Kad bi svi u Hrvatskoj radili kao Studio4web, mogli bi biti mala Švicarska!!! Svaka čast!!!

 • Sva pohvala na iznimno brzim reakcijama na upite, profesionalizmu, pouzdanosti i odnosu prema korisniku. Premašili ste naša očekivanja. Bravo!

 • Ivona MačekIvona Maček

  Profesionalnost, brzina kod odgovora na upit i sve najbolje

 • Davor ĐurinićDavor Đurinić

  Prezadovoljan sa uslugom. Nemam zamjerke. Samo tako nastavite. LP

 • Marijan PericaImo-Consalt Rijeka

  Već godinama koristim usluge Studio4web-a. Zasigurno najbolja korisnička podrška koja se može dobiti kod nas. Preporučujem svima, sve pohvale... Miron svaka čast ... moje poštovanje !!!

 • Siniša BralićstroGo ITT d.o.o.

  Više no zadovoljavajuća razina podrške sastoji se od brzine, kvalitete i potpunosti odgovora na sva do sada postavljena pitanja.

 • Bernardo KlarićUdruga TOPNET Topusko

  Nemam primjedbi, a sviđa mi se ažurnost u odgovorima na probleme ili nedoumice.

 • Jurica Kukovec

  Odlično! Bolji, pristupačniji, pregledniji, hosting i podršku nisam vidio... Samo tako dalje, imate moju punu podršku.

 • Danijel Vranešićwww.jedanklik.com

  U kratko, vrlo sam zadovoljan s uslugom. Korisnička podrška je odlična i od velike pomoći. Cijene su i više nego prihvatljive. Vrhunska kvaliteta i niska cijena, vrlo sam zadovoljan!

 • Alida MezićKlaracomm d.o.o.

  Jako sam zadovoljna sa uvijek brzim i konkretnim odgovorima, uvijek 100 postotnim rješenjem problema. Vrlo ugodna suradnja, preporučam svakome tko želi/treba sigurno parkirane stranice.

 • Marin Begićwww.popularpin.com

  Definitivno najkvalitetniji i najjeftiniji hosting na hrvatskom tržištu. Odličan support i puno dodatnih opcija (35% affiliate, reward points, plaćanje Paypalom). Samo nastavite, svaka čast!

 • Znate onaj osjećaj kada obučete jaknu, hlače ili nešto treće sto niste dugo nosili, gurnete ruku u džep, a kad ono, u džepu 100 kn? Jednak osjećaj se javlja pri poslovanju sa Studio4web-om. Od brzine odgovaranja na upite, ljubaznosti, stručnosti, cijena, širine ponude, dostupnosti servera, brzine servera, .... kod ove hosting tvrtke nema loše strane i veselim se dugogodišnjem poslovanju s njima.

 • Dean Hudoletnjakwww.boss-game.com

  Jednostavno najbolji hosting, podrška za 5. Moja preporuka svima !

 • Vladan PavkovićUdruga Sjedi 5

  Zahvaljujem na visokom angažmanu koji se vidi u odnosu prema nama i našim potrebama. Potpuno smo mirni i zadovoljni kod vas. Sjedi5.hr

 • Iznimno smo zadovoljni uslugom, pouzdanošću i brzinom odgovora od strane korisničke podrške. Svakako preporučujemo!

 • Marko Glavićwww.mag.com.hr

  Već 6 godina, 24sata online, uz Studio4web. Ocjena, izvrstan(5)

 • Hrvoje BušićMale stvari d.o.o.

  Fantastična, brza i kvalitetna usluga bez čekanja. Izuzetno ljubazan odnos i visoka razina ophođenja ne samo prilikom kupnje već i prilikom rješavanja problema. Čisto zadovoljstvo!

 • CloudLinux

 • cPanel

 • WHM

 • Roundcube

 • MySQL

 • PHP

 • phpMyAdmin

 • Apache

 • Nginx

 • Softaculous

Na sve cijene u EUR primjenjuje se fiksni tečaj 7.5345

© Copyright 2006-2022 Studio4web. Sva prava zadržana.